tik tok tik tok

Friday, December 17, 2010

siapa dia pilih??

assalamualaikum semua...

pe khabar arini?harap2 sehat2 je ye...
arini micah nak kongsi sesuatu yg dah lama rasa nak mengongsi tapi asyik miss je soal ni...
2, 3 hari lepas, micah tgk astro oasis rancangan Dato Fadzilah Kamsah SELAMI JIWA...
wlaupun rancangan tu siaran ulangan je, tapi kira ok la sempat tgk...
tajuk yang dibincangkan kali ni pasai isu bertudung...
jemputan plak Catriona Ross yang chantek tu ng sowg remaja nama nurul.
menurut dato fdzilah, seorang LELAKI NORMAL akan memilih bakal isteri yang bertudung xkira lah macamana otai ke, rock ke alim apetah lagi kan...

setuju tak?
sbb ap?

analogi micah plak camni...
kalo kita diberi pilihan antara lauk yang bertutup ng tudung saji vs lauk yang terdedah tak bertutup, mana satu yang akan kita pilih untuk makan?

kalo saya, saya akan memilih lauk yang bertutup, dah saya percaya ramai yang akan memilih jawapan yang sama...
sebabnya, of course la kan sbb kita mesti la nak lauk tu still tak terusik dan tercemar ng lalat ke, langau ke...
banding ng lauk yang terdedah, probability untuk dihinggap oleh lalat tu agak tinggi lah kan...
mungkin tercemar..
macam tu jugak la seorang gadis...
tak bermaksud bila bertutup tu confirm baik, tapi salah satu perkara wajib bagi kaum muslimat ialah menutup aurat...
saham kat ctu dah ada banding ng yang tak menutup aurat tu, saham neraka dah tempah siap2...yang bertudung tu plak, kena la pandai bawak imej wanita islam..jgn la wat perkara2 wat sumbang...bkn pk org kata je, pk imej islam yg kita bwk jugak...satu tanggungjawab tuh...

dalam rancangan tu, alhamdulillah, kak Cat manis bertudung...dah la chantek, tutup aurat plak, jaga imej dia dan suami..
dia pakai pun bukan paksaan sesiapa...means dapat petunjuk, dan kita doakan lah dia kekal ng imej cam tu...

akhir kalam:

Ciri-ciri keselamatan tudung ?
Jika topi keledar berfungsi untuk melindungi kepala penunggang dan pembonceng jika berlaku kemalangan, maka tudung juga berfungsi untuk melindungi bahagian tubuh wanita agar tidak dilihat lelaki ajnabi sehingga membawa kepada bencana yang bakal merosakkan tamadun manusia. Yang bakal menentukan keselamatan hidup di dunia hingga akhirat. Sedarlah sahabatku bahawa peranan tudung sangat besar untuk menjaga kepentingan kita. Jadi pastikan piawaian tudung melepasi tahap yang telah ditentukan oleh pihak SIRIM (Al-Quran dan As-Sunah)



sampai sini dulu kongsiaan kita...thanx for reading guys...
wsalam...~



5 comments:

  1. macam coklat..coklat yang berbalut even jatuh,kite sanggup amek makan

    tapi kalau coklat yang tak berbalut..dan jatuh..

    sanggup ke makan ?

    wallahuallam ^^

    ReplyDelete
  2. thanx for sharing that tamsil...

    tepuk dada tanya selera lah kan...
    ^_^

    ReplyDelete
  3. agakla kot....ayu pon pasan....ade laki pasang ramai pompuan..yang seksi,cun...tapi yang buat bini yang pakai tudung....

    ReplyDelete
  4. tak juga,,,,aku lagi suke pilih pompuan free hair....tak tahu kenapa..hehe

    ReplyDelete
  5. blog walking ;)
    btw,nice blog
    feel free to follow my blog
    http://www.vnazone.blogspot.com

    ReplyDelete

nukilan teman