tik tok tik tok

Monday, January 24, 2011

jangka hayat

assalamualaikum semua....
just to inform you all, reader dah makin kurang kat blog ni sbb owner dah jarang update n blogwalking...
doesn't matter coz jangka hayatnya dah makin kurang...MUNGKIN...
tak lama lagi blog ni bakal di tutup....disebabkan blog, hati saya dirobek2...
sekian update kalini...

Sunday, January 23, 2011

why should??

assalamualaikum....










PRETENDING









why this word must exist??
tired of this

Monday, January 17, 2011

confident itu penting!!!

assalamualaikum kengkawan(ada k yg mmbaca??)
update lewat mlm arini...
today i just want to sharing with u all my experiences as a tutor secondary school...
such a wonderful things that i ever do...
hehhehe
regarding that, i let u all know that i actually not so comfortable with a kids...
dengan kata lainnya tak bape suka budak2 especially the naughty one.
sakit kepala kot ng kerenah dowg...

but it doesn't mean that budak2 xleh dekat ng i...
just malas nk melayan je lah...
ag pun, saya ramai adik, so bnyk karenah ni wat saya pening2 lalat kejap...
hehehe
back to the point,
as a fresh n unacknowledged teacher, it's quite tough for me to try a new things...
but insyaallah i know i can do it better and better...
kat pusat tuisyen tu, i teach a sciences for form 1 and 2 while maths for form 3...
my form 2 class is so quiet...
they prefer to silence rather than give and try to ans my question...
so i try another way to approach them by call and ask a question one by one....
it's work!
but, for my form 1 class, it is so challenging... they cannot duduk diam..
kalo tanya soklan plak, berebut2 nak jawab..
and quite naughty for me...
at first, i feel OMG, how can i handle them....
but, my roommate already advice me to still go on and try another approach...
she said, "may be Allah nak uji ija ng apa yg ija xsuka...nak u face it and make it ok to you.."
so i try to accept it...
hehehhe
quite funny to me...^_^
ok, yg confident to plak, my mum advice me to b confident and ikhlas bila mengajar...
(i take my mum advice coz she also a teacher)
and i got that experience bila student argue apa yg kita ajar..
that time, i only applied my mum advice...
i need to be confident and try to answer them even though i'm not so comfirm the answer...
hehehe
i face this situation from my last class...
so balik2 dari class, i try so search it and have the answer...
unfortunately, i give a wrong answer to my student, so, next week need to correct it...
malunyaaa.....
but i feel better now...
starting now, i need 2 b confident and increase it...
thats all my celoteh...

wassalam...

^_^

Sunday, January 16, 2011

star cruise

assalamualaikum...
just want to share...

i started to saving for it...

my dream from my past...

hanya kerana sepinggan laksa~

assalamualaikum semua...
camat pagi...
pagi ke?

jap ag saya ada klas...tak prepare pape pun, just bagi latihan je kat bdk2 soh dowg jawab n then discuss a little bit(pemalasnya cikgu)...
hehhehe(cikgu agak penat harini ye..)
tapi sempat ag nk mengupdate blog...
tak leh blah... ^_^
ok just want to share with u all something...yesterday, i went to balik pulau...perjalanan memakan masa satu setenganh jam lebey sebabb kami sesat..
kami? ng sapa? dirahsiakan(wah! lagi tak leh blah maen rahsia2 plak..~hiks)
p balik pulau semata mata nak mkn LAKSA JANGGUS yang dikatakan cukup terkenal itu..
perh!!! mmg ramai pun kedia dia...
disebabkan ramai, kami pun cepat2 la cari tempat duduk n g oder....ni haaa laksa tersebut..nmpak biasa je en tapi rasanya lain dari yang lain...
baik mkn ng sudu, so kesedapannya hingga menjilas sudu je lah...
~hiks

ni plak rupe kedainya...
nmpk kecik tapi besaq sebenarnya...
dlam dia tu extend2 lagi...
heheheheh
readers yg membaca silalah mencuba kalo nak ye..
tak rugi kot...
berbaloi2..
k, need to go now...
nnti ank2 murid tunggu plak...
:)
selamat mencubani kami punya

wassalam...

Friday, January 14, 2011

prosperityburgersayabuatsayateringatkenanganitu

assalamualaikum semua yg membaca...
entry kali ni berdouble ng entry siang tadi..
tajuk pun ntah hape2 ntah..
tapi label menunjukkankan story mory saya, so tentang saya je lah...
arini sgt tak tenang...xpenah tido siang tadi tido jgk tadi siap xnak bangun2 plak...
tido berjemaah ng roomate terchenta dari sebelum zohor sampai kul 2 lebey, aneh!...
roomate pon menunjukkan tanda2 dia sedang bosan sedangkan assignment kami sama2 bnyk tapi xberani nak sentuh sbb malas...dahsyatkan !
dah seminggu perut mengidam nak mkn prosperity bege...
roomate plak ngadu dia tensen ng lamaran yg baru dia terima...
ibu dia dah setuju, tunggu empunya badan je nak kata ya @ tidak...
that boy yg propose dia pun bleh tahan la...
jodoh dia dah nk sampai kot..
dalam ketensyenan itu, saya mengajak beliau keluar mencari sesuap makanan...
tapiii...

tgk, tak padan ng badan debab...makan je keje...pas beli, kami p mkn kat beach...
ini org yang kuat mkn...saya teringat kat farouq...(-_-)
sbb dia yg kenalkan saya ng prosperity beger nih...
kami mkn tyme matrix...
sedey
not too much if i express my feeling rite now?


curly2... waaa...cam cedap kan...mula2 mkn ni dulu...

then baru mkn ni...kepedasannya masih jelas terasa...
~kenangan



nape semua gambar saya? tanya lagi? ni kan belog saya...
ok, debab out dulu

wassalam

myself


~me

a leaves of me

Wednesday, January 12, 2011

mas kahwin ke kertas kahwin?

assalmualaikum

harini kita bercerita tentang mas kahwin...macam2 bentuk maskahwin org kita bagi skng...mostly dowg akan bagi dalam bentuk duit yang digubah2...cantik2...tapi sedarkah kita akan susut nilai duit itu sendiri yang mana ia hanay sekadar kertas yang nilainya berubah2 mengikut masa....maksudnya disini bukan nilai RM10 akan jadi RM5 tapi nilai wang itu akan semakin kecil...kalo dulu dengan 50sen dah bleh beli nasi lemak sebungkus kenyang smapai petang tapi skng, nak beli nasi lemak kurang2 kena ada RM1.50....maksudnya, bila barang naik harga, nilai yg diperlukan untuk beliaan pun meningkat lah kan...
back to the tittle, mas kahwin ke kertas kahwin?actually, this morning, i attend my lecture about issues in bioprocess by Prof. Dr. Mahamad Hakimi. we discuss about money and gold...kalo org tanya nilai ringgit malaysia berapa? kita akan bandingkan ng dollar America. tapi bila org tnya dollar america brapa? apa nilai rujukan yg kita bleh wat? tu persoalannya skng...
in this lecture, he also remind us (the gurl) to mintak mas kahwin dalam bentuk emas yang mana susut nilainya makin bertambah jika dicomparekan ng duit kertas...quite interesting this lecture...
pictas ni dari Google, so appear skali dari this blog.
saya dah ingatkan diri saya untuk mintak dgn my future husband about this mas kahwin.
how about you???


Tuesday, January 11, 2011

why i choose BLOGging?

assalamualaikum...
guday...
today is 11/1/11...love this date.
back to the topic, why i choose blogging? seriously, kalo readers yg kenal saya diluar, saya seorang yang sgt pendiam...tak ada kawan rapat....but i'm not kera sumbang....i prefer to do something by my self @ alone...sometimes they called me selfish but i don't care that as long as i didn't bother her life...isn't?
kenapa saya pendiam?
may be because i only speak when i have to. n when i have a point to share...sbb saya tak pandai nak merepek2 even though my class mates are most happening people that i ever meet... ~hiks
ada yang menegur:
"ija, ko ni sejak rapat ng ***, ko nmpak cam bargantung sgt la ng dia"
yes, i admit that...
kalo masa kat matrix(KMNS), there is the most precious moment for me that have a friends like them(adilin+yuyu+alya+farah)...our friendship is too deep...sbb ap? IKHLAS...
skang, susah nak cari kawan yg camtu, kalo da pun sgt tidak ramai...
menipu, cakap belakang, 'talam dua muka', semua tu dah biasa je....so i take my own decision to not too close with anyone...but, i tried to get friends as much as possible when i join a program....but not too close....so, i got an alternative....there is...

Blogging

such a wonderful experience when we can share anything with person that we don't know but can b a friend...but not sharing too personal...

i write with a passion

bcoz i love blogging., the point is, saya tak ramai kawan untuk berkongsi sbb saya yg limitkan pergaulan tu...kenapa? .....????.....

saya selesa dengan siapa saya selesa je...and i miss that moment with adilin+yuyu+alya+farah....
and now, i meet someone that make me so comfortable..that is my boo...no one can deny it rite?
hopefully he is the only....



Friday, January 7, 2011

fenomena YES 4G...

assalamualaikum...
entry ni bukan untuk promosi sebab booth YES 4G da SELAMAT tutup pun pkul 7 tadi....sambutan hari last sgt menggalakkan untuk student USM(induk)....TAHniah kepada yang berjaya luckydraw....facebookers pun apa kurangnya kan....dapat bawak balik 2 dongle, huddle n satu buzz....sayang korang ketat2...task pertama dah selesai...ada 3 mnggu lagi untuk bulan ni...task seterusnya mngkin makin mencabar...tapi tak pe sbb saya sukakan cabaran....salah satu sifat seorang usahawan katanya...ni contoh2 device yang YES sediakan...ramai yang datang petang tadi....sambutan sgt menggalakan....untuk student USM, tunggu je berita kampus mggu depan k...
ni antara orang kuat YES 4G...hehehe gagah perkasa dan kental....

pas set down booth, group facebookers p makan...gather ramai2 bincang strategi rahsia...rahsia la sgt.....dak2 ni mkn cam xingat dunia je...oder mcm 30 org mkn tapi yg makan 7 org je....huhuhu biasa la dak laki kan perut stokin..lagi diisi lagi lendur....hahahhaha

ni saya...pas balik dari gathering, saya dapat cecema...hidung berair + tersumbat....asyik bersin memanjang...kepala dah pening2....sejuk kat luar berjemur....
BTW, nak thanxs kat ganesh, peter, dayat n mike...we are the best team....thanx kapada mike sbb cerita hantu hantuan dia tu buat micha kecut perut....thanxs kat ganesh n peter sebab sudi hantar micha balik desasiswa....korang eskot(betul ke speeling 2?) macam anak raja plak rasa...huhuhu...

story mory kalini sampai cni je...

thanx for reading

^_^ i u ketat2....

New YeaR GiVe aWay

assalamualaikum....micha di tag oleh cik mimie untuk join this GA...

nak tag sape ye???

meh tgk hadiah2 dulu:

hadiah utama
Beg (boleh bwk gi jln2)
blanket


Saguhati
crochet broach
felt craft


dan hadiah surprise...

ramai dah yg join....so mengharap tu tak la..just buat tag cik mimie je....

saya nak tag:

pEni aNanI


princess leeya

Dina DorInA

Tuesday, January 4, 2011

pilihan di tangan K.I.T.A


assalamualaikum kawan2.....
\entry kalini pendek je, just to have a note about this day!
smlm saya dapat msg tawaran untuk jadi cikgu tuisyen untuk kelas bimbingan PPIP...mlm tadi ada meeting n briefing pasal tu....TAHU X? sayalah sowg2 student degree yg terpilih...yang lain sume student PHD n mostly master's student...doakan saya untuk mampu pikultanggungjawab nih...
mak, anak mak mcm ikut jejak mak ng abah je nak jd cikgu....yeke???

thanx for reading u all

Monday, January 3, 2011

recipi: nak wat potato wedges mcm KFC punya ~heeee

assalamualaikum dan selamat sejahterahari ni meh kita semua blaja cammana mau buat kentang goreng ala2 KFC punye...
sedap kot....

perkara2 yang perlu disediakan:

UBI kentang beberapa biji
sebiji telur ayam
tepung goreng herba RFC(leh beli di restorant RFC or outlet2 RFC)1.sediakan bahan2 seperti yang di atas...2. potong kentang ikut suka(jgn kecik / besar sgt) dan gaul /+ dengan telur. 3. campurkan kentang yg dah digaul tadi ng tepung goreng RFC.4. dah siap gaul, then kita gorengkan kentang2 tadi dalam minyak panas....
5. dah siap goreng akan jadi lagu ni...(kualiti gambar sgt2 xmemuaskan)6. dah siap? so leh la hidangkan ye....mkan saja pun ok jgk...

my final presentation....mkn ng nc goreng je...abah saya suka mkn ng roti...roti tu balut kentang, sedap katanya....

selamat mencuba

SeKiaN