tik tok tik tok

Friday, June 7, 2013

gardening idea* micah

assalamualaikum peeps

harini jom kita kongsi cerita ttg gardening....berkebun...

banyak taw kelebihan kalo kita minat berkebun:

makn sayur fresh - rasa nak makan sawi, petik je kat pokok, nak makan cili, ambik je kat pasu..xde lah bukak2 chiller, tgk sayur dah layu, kuning2...xfresh langsung
sayur organic - kita dapat makan sayur organic, sbbnye xdenye kita tanam sendiri sayur tu nak letak2 pesticides semua...nak pantau pun senang sbb depan/belakang rumah je..ye x?
menghijaukan alam - ni yang paling micah suka, sbb nampak ijau je, tenang2, tapi kena pandai la jaga pokok...jangan dibiar lalang berleluasa plak kacau pokok kita..
exercise - dapat membanting tulang secara xlangsung, ujung2 minggu boleh la tarik2 rumput ke, tumbuhan yang tak berkenaan tumbuh ke...
jimat masa - kalo bukak2 chiller tetibe baru teringat yg sayur dah abes, xde lah nak kena besiap2 keluar cari sayur kat market, petik je kat pokok sendri, kan senang...

tapi akan bermasalah untuk sesape yang dok rumah xcukup tanah, dengan kata lainya rumah atas angin, flat, apartment...susahkan nak jumpe tanah..macam rumah micah skng nih, susah nau nak jumpe tanah, yela, kua p kerja naik kereta yang park kat tingkat 3, dah sampai office, suami turunkan depan tangga, terus naik lift, balik keja, park tingkat 3...memang xjejak tanah la...so cane nak jumpe tanah? salah satunya dengan gardening lah...lepas sebulan dok rumah atas angin nih, trus decide nak berkebun...ye lah, kita asal pun dari tanah, kalo dah seminggu xjumpe tanah, mesti rindu dengan tanah ye dak? mhihihi..

atas nasihat bonda, mengangkutlah tanah dari tanah terengganu tu bawak balik penang, angkut tanah pun bukan tanah kosong je, mestilah beserta pokok herba yang bonda kasi...so sekarang nih, micah dah start tanam sawi, pandan, kunyit, dan cili... terpikir x cane nak tanam kalo rumah atas angin nih? sekarang bukan lagi alasan nak menidakkan ke kretif an...(<----- color="#c27ba0" font="">ayat power disitu
>

jom tengok idea untuk berkebun yang micah applied kan...sgt praktikal 


boleh je guna botol2 kosong yang kita beli air kat kedai tu, isi tanah, sangkut kat mana2 dinding...jangan lupa tebuk dua tiga lubang kat bawak untuk mudahkan saliran air...

yang nih untuk tanaman berskala besar, guna batang pisang je...kita kan xnak pisang berbuah dua kali, dari dok buang je batang pisang tu, baik guna macam nih buat bekas tanam sayur...batang pisang plak sejuk dapat trap air, bagus untuk pokok..

ni untuk botol besar pun boleh...pastu kalo botol besar xstabil nak gantung2, susun je comel2 tepi pint nak masuk rumah...

ni untuk pokok herba...boh dalam botol, letak kat depan singkit...dapat hias dapor skali...pokok herba kan renek, kecik2 je, bekas pun xperlu la nak besar2 bukan nak hias pun...

kalo lebih kreatif, leh la cat2 cikit botol or tin yang digunakan...selain hijaukan alam, berbudi pada tanah, dapat hias deco skali garden kita...sweet kan?

kalo stakat guna botol besar nih, boleh la kalo nak gantung...gantung jangan lah tinggi2, nanti susah lak nak tuai hasil..mihihihi

 ni kalo nak tanam bunga, isi je lam botol....
cantikkan kalo kretif..garden kita, ikut kita lah nak jaga cane...ce tengok yg guna sabut kelapa tu, yg tu pun nampak comei je...

walaupun kebanyakkan guna botol sebagai pasu, tapi still nampak cantik dah kemas, bergantung dengan macam mana kita deco laman or garden kita...lagi kretif, lagi cantik...jom hias garden!!!
till then, wassalam...


p/s: stakat nih, puas hati dengan garden sendiri
p/ss: my hubs sangan rajin bersembang dengan pkok sambil menyanyi, nak hiburkan pokok katanya...
p/sss: kebanyakkan gambar nih cited dari facebook.com/bukuresipi 

6 comments:

  1. suka idea yg pakai botol air gas tu! hari tu husband pon ada tunjuk...hehe

    ReplyDelete
  2. hey! i really suka ur idea on gardening! sebab i was thinking untuk berkebun jugak(lah sangat) sikit2, sebab baru pindah! thanks! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gud luck for ur becoming garden hihi

      Delete
  3. salam, nk tnya,

    1. tanah yg pakai tu tanah beli kt kedai atau pakai tanah yg kt uma (blkng uma tu je)?
    2. ada tanam cili x? bolela share pic if ada.. nk tgk cmne

    tq :)

    ReplyDelete
  4. salam,mana kebun sendiri? nk tgk..sbb idea2 yg awk tunjuk ni just for deko,susah nk diaplikasikan utk buat garden sendiri sebab saya sendiri pernah cuba..
    1)kalau nk tanam ape benda pun mesti kwsn tu cukup pencahayaan at least 6 jam sehari kene direct matahari utk sayuran daun hijau (tanam cili xperlu sgt kot),kalau x dia x membesar mcm sawi semua tu..bygkn kalau rumah flat or aparment even rumah teres sekali pun xsemua kwsn beranda atau balkoni kita dpt cahaya matahari yg ckup..
    2)kalau tanam dalam bekas xsama tumbesarannya dengan tanam direct atas tanah,nk kene add some baja tertentu bg menyuburkan tanaman sbb dlm bekas,botol ke ape yg kecik2 mana ade cacing,cacing tu penting utk pokok..walaupun hakikatnya nmpk comel (saya dh cuba).Bekas yg besar penting utk tumbesaran pokok kalau nk tanam dlm bekas la n sebab tu org tanam cili dlm polybag besar,kalau tanam dlm polybag kecik tu just utk anak pokok je..
    3)kene pantau selalu mcm gemburkan tanah (sbb xde cacing), letak baja dan siram ikut jadual,kene alih2 kan tempat kalau xcukup matahari,kesimpulannya kalau anda seorang yg btl2 minat n rajin boleh la tp tu pun bergantung pd kwsan rumah anda,mksd sy kalau balkoni anda atau beranda anda dpt chaya yg cukup boleh la tanam..tanam syur fresh ni xsama mcm tanam bunga sbb bunga/pokok hiasan ade yg boleh tanam indoor n guna specific baja dia mcm gantikan chaya matahri la (ade jual kt nurseri).
    4)last sekali kalau nk tanam sayur indoor jgk hnya 1 je yg boleh iaitu taugeh,hehe..lg gelap lg subur tp tu pun proses dia agak leceh..
    p/s: sy mmg suka berkebun tp just nk bgtau ia xsemudah idea deko2 gardening yg viral dlm internet ni, ape pun truskan usaha anda utk berkebun n fight for fresh vege..hehe

    ReplyDelete

nukilan teman