tik tok tik tok

Monday, December 27, 2010

jom TIDUR untuk sehat...

assalamualaikum semua...

hai.....

lama micah tak b'bloging
arini mai kita tgk topik ttg tidur~ZzzZZ
ad tak sapa kt cni yg tak suka tidur???
ada ke?aiii..mcm ramai je kaki
tidur..huhu...saya pun
suka tidur..tapi tak
baik tau tidur
bnyk2..nnt
boley
melemahkan otak kita....tak percaya?cuba lah...ada berani?



huhuhu..

kat cni saya nak kongsi sedikit tips yang saya dapat tadi...

::the do and the don't::

nak dapat kan tidur yang kualiti:
1- elakkan bersenam or xtvt ringan sblm tidur, walaupun anda obses untuk turunkan berat badan, but, try to find another time to exercise...but not before u sleep...
2- jangan pakai jam masa nak tidur...walaupun saya dah terbuat perkara tersebut malam tadi, tidur penat sgt sampai lupa bkk jam...saintific reasons nnt kita update ok...
3- - Pastikan bilik tidur anda berada dalam keadaan yang gelap (atau lampu hanya samar-samar), tenang, selesa dan selamat.
4- jangan letakkan hp dekat ng kepala msa nak tido..gelombang yg dihasilkan oleh hp amat berbahaya an boleh menggangu tidur kita...walaupun micah slalu buat nih, tapi nak try elakkan lah pasni...
5-bagi anda yang perempuan tu, eh kita la kan...elakkan memakai coli @ bra semasa tidur...
menurut kajian, wanita yg memakai bra lebih dari 12 juam boleh mengundang penyakit2 tertentu...penyakit apa nnt micah try tgk balik..da lupa la pulak..
adoiiiii

ok, sampai cni dulu...
wassalam

5 comments:

  1. salam micah, betul tidur mesti cukup liza pernah baca satu artikel kalau kita kurang tidur pendek umur !!! maybe betul sbb kalau kurang byk keburukannya yer x ?

    ReplyDelete
  2. yups...
    betul tu..
    so, xleh ambik ringan soal tidur ni...
    ^_^

    ReplyDelete
  3. alahai..banyak nye perkare terlarang ayu buat.heee..
    lepas ni kene insafla...heee

    ReplyDelete

nukilan teman